Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Τρεις θέσεις για τη βία του Συνδέσμου Καθηγητών ΑΠΘ

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ έχει επανειλημμένα προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για ενέργειες των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, αλλά και της Πολιτείας, για να τελειώσουμε οριστικά με τη βία στα Πανεπιστήμια. Ας τις επαναλάβουμε:
            1.         Οι Κοσμητείες και τα Τμήματα, με εσωτερικές διαδικασίες, να διαγράφουν από τα μητρώα της Σχολής και των Τμημάτων τους φοιτητές που προπηλακίζουν καθηγητές ή προβαίνουν σε πράξεις αντίθετες με την ακαδημαϊκή δεοντολογία.
            2.         Το Συμβούλιο, ο Πρύτανης και η Σύγκλητος να αναθεωρήσουν τις συμβάσεις φύλαξης και να κατευθύνουν τα χρήματα που καταβάλλονται στον εργολάβο σε μισθούς μιας καλά εκπαιδευμένης «Ομάδας Πανεπιστημιακής Φύλαξης». Η Ομάδα αυτή πρέπει να είναι αριθμητικά και επιχειρησιακά ικανή να παρεμβαίνει αποτρεπτικά στις πράξεις βίας μέσα στο Ίδρυμα.

            3.         Η Πολιτεία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο παρέμβασης της αστυνομίας, όταν τελούνται εντός του Ιδρύματος αξιόποινες πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου