Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ: "Να αντισταθούμε στη διάλυση των Πανεπιστημίων μας"

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ, από τις πρώτες ημέρες της σύστασής του, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την ουσιαστική μεταρρύθμιση των Πανεπιστημίων της χώρας, όπως αυτή εκφράστηκε με τον νόμο-πλαίσιο 4009/2011. Ο νόμος αυτός προέβλεπε να αξιολογηθεί έπειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας του, ώστε, μετά από διαβούλευση, οι τυχόν μεταβολές να τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από την πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο. Οι συντεταγμένες κοινωνίες προχωρούν με συνεχή βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων φορέων και παρεμβαίνουν με προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Αντίθετη με αυτήν τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική βρίσκεται αυτήν την περίοδο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που μέσα σε μια νύχτα ετοιμάζεται να διαλύσει όλες τις καίριες δομές που δημιούργησε ο νόμος 4009/2011 και να επαναφέρει τη λειτουργία των ΑΕΙ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και την απόφασή μας να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην επέλθει η διάλυση των Συμβουλίων, η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η επαναφορά της συνδιοίκησης με τις φοιτητικές παρατάξεις, η επαναφορά του «ασύλου», που προστάτευε μόνο την ασυδοσία των παρατάξεων και υπέθαλπε τη γενικότερη ανομία στα Πανεπιστήμια. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις η κοινωνία τοποθετήθηκε ενάντια στις τροποποιήσεις του Υπουργείου Παιδείας. Ζητάμε από την πανεπιστημιακή κοινότητα να δηλώσει επίσης ανοικτά, με όποιο μέσο πιστεύει ότι είναι το πιο πρόσφορο, την αντίθεσή της στην αυθαιρεσία, στην προχειρότητα και στον ευτελισμό της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ θα παλέψει, με όσα μέσα διαθέτει και σε συνεργασία με άλλες ακαδημαϊκές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που λειτουργούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ενάντια στην αντιμεταρρύθμιση και στη σταδιακή διάλυση των ΑΕΙ, την οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των «αλλαγών» που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου