Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Σύγκλητος - Διάλογος

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Συγκλήτου; Έχει παρατηρηθεί ειδικά στα μεγάλα πανεπιστήμια να συνεδριάζει η Σύγκλητος με πάνω από 100 θέματα στην ημερήσια διάταξη που μπορεί να είναι ακαδημαϊκά, τεχνικά, οικονομικά κλπ. Μπορούν τα μέλη της Συγκλήτου να ανταποκριθούν με επάρκεια στον ρόλο τους (μπορούν να μελετήσουν προϋπολογισμούς και ισολογισμούς, συμβάσεις, διαγωνισμούς, κλπ και να εκφέρουν γνώμη) ή νομιμοποιούν απλώς στην καλύτερη περίπτωση ειλημμένες αποφάσεις των πρυτανικών αρχών ή υπηρεσιακών παραγόντων; Τι πρέπει να αλλάξει;

1 σχόλιο:

  1. Εχοντας ασκήσει Διοίκηση σε Πανεπιστήμιο θεωρώ πως την κατάργηση του Πρυτανικού Συμβουλίου από τον ν.4009 σαν ένα σοβαρό λάθος. Το Πρυτανικό Συμβούλιο επιλαμβάνεται όλων των ήσσονος σημασίας θεμάτων αφήνοντας τη Σύγκλητο να αποφασίζει επί των σοβαρών διατηρώντας συγχρόνως το δικαίωμα του ελέγχου των αποφάσεων του πρώτου. Σε ενα αυτοδιοικούμενο Ιδρυμα πρέπει η Σύγκλητος, με τους φοιτητές και το προσωπικό να μην έχουν δικαίωμα ψήφου, να έχει τον αποφασιστικό ρόλο. Ο Πρύτανης εκπροσωπεί μεν το Ιδρυμα και ενεργεί για λογαριασμό του αλλά πρέπει να λογοδοτεί στο συλλογικό όργανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή