Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Έφυγε ο Χρήστος Νικολάου

Όσοι και όσες συμμετέχουμε σε αυτό το βήμα διαλόγου είμαστε απόλυτα συντετριμμένοι από την ξαφνική απώλεια του Χρήστου Νικολάου, καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, θερμού μεταρρυθμιστή που βοήθησε όσο λίγοι το ελληνικό πανεπιστήμιο όχι μόνο με την επιστημονική του συμβολή αλλά και με τις ιδέες, την εμπειρία και το διοικητικό έργο του, ακόμη και μετά τη λήξη της πρυτανικής του θητείας. Ο Χρήστος μας ήταν μαζί με την ομάδα του η ψυχή και ο νους της δημιουργίας αυτής της πύλης διαλόγου http://gracademics.blogspot.gr/ για την Υπεράσπιση της Πανεπιστημιακής Μεταρρύθμισης. Την ετοίμασε μόλις προχθές για να ξεκινήσει μία ακόμη μάχη για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το τελευταίο μέιλ του Χρήστου προς τους/ις συναδέλφους του έλεγε "Η πύλη είναι έτοιμη". Το εισαγωγικό κείμενο του blog είναι δικό του. Άνθρωπος ευγενικός, με χιούμορ, σθένος και συγκρότηση. Πάντα στις επάλξεις για τη δημοκρατία και τη μεταρρύθμιση. Είναι τραγική απώλεια για όλους μας και για το ελληνικό πανεπιστήμιο, απώλεια που έρχεται μετά και την απώλεια του Βασίλη Παπάζογλου πέρυσι τέτοιες μέρες. Χρήστο, θα συνεχίσουμε τη μάχη και για σένα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του Χρήστου Νικολάου θα γίνει το Σάββατο 2 Μαΐου, ώρα 15:00 στον Ιερό Ναό Αγ. Τίτου, Ηρακλείου. Η σορός θα βρίσκεται στο Ναό από τις 13:00. Η ταφή θα γίνει στο Πισκοπιανό Χερσονήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου