Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Κατάληψη ΑΠΘ υπό το πρόσχημα προστασίας ΑμεΑ

Νέα κρούσματα αυθαιρεσίας των φοιτητών σε ΑΕΙ, οι οποίοι επιδιώκουν με... τσαμπουκά να επιβάλουν τις θέσεις τους στη λειτουργία του ιδρύματός τους. Χθες, στο επίκεντρο βρέθηκε το ΑΠΘ, όπου φοιτητές κατέλαβαν το Κτίριο Διοίκησης, έχοντας ως πρόσχημα τα αιτήματα των ΑμεΑ. Επίσης, φοιτητές ζητούν να επιβάλουν το πρόγραμμα σπουδών της αρεσκείας τους στο τμήμα Φιλολογίας, έχοντας στοχοποιήσει τον πρόεδρό του, Γιάννη Τζιφόπουλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, η «Ομάδα Προσβασιμότητας ΑμεΑ», όπως αυτοαποκαλείται, κατέλαβε το ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης, εμποδίζοντας τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία θα συζητούσε το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και τις επιπτώσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των χρημάτων του ΑΠΘ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί οι εκπρόσωποι όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Δυστυχώς, η ίδια ολιγομελής ομάδα περίπου 30 φοιτητών, που τις προηγούμενες φορές επιχείρησε να εισβάλει διά της βίας στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, εμφανίστηκε, συνοδεύοντας τέσσερα άτομα με ειδικές ανάγκες και εμπόδισε την ανοιχτή συνεδρίαση Συγκλήτου, στην οποία και οι ίδιοι μπορούσαν (εάν επιθυμούσαν) να μετάσχουν. Με το πρόσχημα της συμπαράστασης στα ΑμεΑ, η ομάδα εμφανίστηκε συνοδευόμενη σήμερα και από εξω-πανεπιστημιακούς “αλληλέγγυους” των ΑμεΑ», υποστηρίζει η Πρυτανεία, τονίζοντας ότι η ομάδα αυτή δημιουργεί όλους αυτούς τους μήνες προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Συγκλήτου, στις συνεδριάσεις Τμημάτων και σχολών.
Μάλιστα, οι πρυτανικές αρχές απέδωσαν στην ίδια ομάδα τις επιθέσεις, με ύβρεις, απειλές, προπηλακισμούς και βία, που δέχεται ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας, Γιάννης Τζιφόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν είχε προκαλέσει σάλο με δηλώσεις του για την ανάγκη φασιστοποίησης όσων κατέχουν θέση εξουσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ, στις 24 και 27 Απριλίου φοιτητές προέβησαν σε ύβρεις, λοιδορίες, προπηλακισμούς και απειλές σε βάρος του κ. Τζιφόπουλου, ενώ παρεμπόδισαν το εκπαιδευτικό του έργο και προχώρησαν σε αποκλεισμό κτιρίων, γραμματείας και σπουδαστηρίων. Οι φοιτητές απαιτούσαν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος να διαμορφωθεί σύμφωνα με τη δική τους κρίση. Ο Σύνδεσμος ζητεί από τα Τμήματα να διαγράφουν τους φοιτητές που προπηλακίζουν καθηγητές ή προβαίνουν σε πράξεις αντίθετες με την ακαδημαϊκή δεοντολογία, από τις πρυτανικές αρχές να κατευθύνουν τα χρήματα της φύλαξης σε μισθούς μιας καλά εκπαιδευμένης ομάδας πανεπιστημιακής φύλαξης και από την Πολιτεία να εκπονήσει, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΑΕΙ, συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης της αστυνομίας, όταν τελούνται εντός του ιδρύματος αξιόποινες πράξεις.
Έντυπη
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/814223/article/epikairothta/ellada/katalhyh-ap8-ypo-to-prosxhma-prostasias-amea  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου