Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Προπηλακισμός του Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ)

Από το ψήφισμα που έχουν αναρτήσει οι Διευθυντές των τριών Τομέων του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ στην ιστοσελίδα του Τμήματος, ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ έλαβε γνώση των απαράδεκτων περιστατικών που προκάλεσε σε βάρος του Προέδρου του Τμήματος ομάδα «φοιτητών», οι οποίοι προέβησαν σε ύβρεις, λοιδορίες, προπηλακισμούς, απειλές, παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού του έργου, αποκλεισμό κτηρίων, γραμματείας και σπουδαστηρίων, καθώς και σε άλλες συμπεριφορές που απάδουν προς την ιδιότητα του φοιτητή, απαιτώντας εδώ και τώρα τη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος σύμφωνα με τη δική τους κρίση. Και αυτά συμβαίνουν, όταν σε επίσημο έγγραφο του νυν Υπουργού Παιδείας, που έχει επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος, καλύπτονται πλήρως για τη νομιμότητά τους οι ενέργειες του Προέδρου και οι αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος. Από τις ανακοινώσεις, ωστόσο, των «φοιτητών» γίνεται φανερό ότι αντιλαμβάνονται τη στάση τους ως αυτόματη συνέχιση της αντίστασης κατά της δήθεν αυταρχικής Πρυτανείας και Πολιτείας, χωρίς να σέβονται στοιχειώδεις κανόνες ακαδημαϊκού λόγου και δημοκρατικού ήθους.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ καταδικάζει απερίφραστα τέτοια φαινόμενα, τα οποία δεν είναι μεμονωμένα – χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ ολίγων εβδομάδων επίθεση κατά της Συγκλήτου του ΑΠΘ την ώρα που συνεδρίαζε: πρόκειται για στοχοποίηση προσώπων και θεσμών. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, ακόμη και η σιωπηρή πλειονότητα των φοιτητών, δεν είναι δυνατόν να μένει απαθής ή να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες, όσο δεν επισύρουν καμία τιμωρία, οδηγούν σε πλήρη αποθράσυνση. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή ομηρία από ολιγομελείς ομάδες, οι οποίες, στο όνομα των όποιων αιτημάτων, καταστρατηγούν κάθε έννοια ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Ούτε είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η σωματική ακεραιότητα διδασκόντων.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ έχει επανειλημμένα προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, αλλά και της Πολιτείας, για να τελειώσουμε οριστικά με τη βία στα Πανεπιστήμια. Ας τις επαναλάβουμε:

  1. Οι Κοσμητείες και τα Τμήματα, με εσωτερικές διαδικασίες, να διαγράφουν από τα μητρώα της Σχολής και των Τμημάτων τους φοιτητές που προπηλακίζουν καθηγητές ή προβαίνουν σε πράξεις αντίθετες με την ακαδημαϊκή δεοντολογία.
  2. Το Συμβούλιο, ο Πρύτανης και η Σύγκλητος να αναθεωρήσουν τις συμβάσεις φύλαξης και να κατευθύνουν τα χρήματα που καταβάλλονται στον εργολάβο σε μισθούς μιας καλά εκπαιδευμένης «Ομάδας Πανεπιστημιακής Φύλαξης». Η Ομάδα αυτή πρέπει να είναι αριθμητικά ικανή να παρεμβαίνει αποτρεπτικά στις πράξεις βίας μέσα στο Ίδρυμα.
  3. Η Πολιτεία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να εκπονήσει  σχέδιο παρέμβασης της αστυνομίας, όταν εκτελούνται εντός του Ιδρύματος αξιόποινες πράξεις.


Η καθυστέρηση να πάρουμε στο ΑΠΘ όλα τα παραπάνω μέτρα, μέτρα αυτονόητα για όλα τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, μας αφήνει για πολλές δεκαετίες εκτεθειμένους σε αυθαιρεσίες, όπως αυτές που έζησε ο συνάδελφός μας του Τμήματος Φιλολογίας και έχουμε ζήσει άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια. Είναι καιρός να αναλάβουμε ΟΛΟΙ τις ευθύνες μας και όχι να τις μεταθέτουμε ο ένας στον άλλον.

Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ http:\\syndesmosauth.gr
4 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου