Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Μήνυμα προς Μπαλτά από Θεσσαλονίκη

Ενα ηχηρό «Οχι» στο νομοσχέδιο Μπαλτά εστάλη χθες και από τη Θεσσαλονίκη. Διακόσια πενήντα άτομα, μεταξύ των οποίων πλήθος φοιτητών και πανεπιστημιακών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας «ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» και συνέρρευσαν, αργά το απόγευμα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. «Σήμερα, αυτοί που κυβερνούν θα έπρεπε να βγάλουν από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το κομματικό παιχνίδι και να διαμορφώσουν μια εθνική επιτροπή, που να σκεφθεί και να εφαρμόσει ένα διεξοδικό σχέδιο για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο, που να αποτελέσει αφετηρία για να δώσουμε ως κοινωνία εφόδια και ελπίδες στους νέους» επεσήμανε, στον εισαγωγικό του λόγο, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης. «Να μη μείνουμε στη μετριότητα, νισάφι με τον κομματισμό στα πανεπιστήμια» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου. «Ο νόμος Διαμαντοπούλου ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα, που ψηφίστηκε με πρωτοφανή πλειοψηφία από συμπολίτευση και αντιπολίτευση», υπενθύμισε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Αν το βήμα αυτό ακολουθούσαν και άλλα παρόμοια για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και δεν ξηλωνόταν σιγά σιγά από τους επόμενους υπουργούς, τα πράγματα στην Παιδεία θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικά». Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, επίσης, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης (Ν.Δ.) και Χριστίνα Ταχιάου («Ποτάμι»).

«Με αυτό που γίνεται σήμερα στην Παιδεία ακυρώνονται όλα όσα έγιναν στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε εκ μέρους της επιτροπής η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Νιόβη Παυλίδου, που έκανε ειδική μνεία στις υπουργούς Αννα Διαμαντοπούλου και Μαριέττα Γιαννάκου. «Παρότι ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, προέβησαν σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και η εκπαιδευτική κοινότητα στήριξε το έργο τους, γιατί ήταν θετικό» τόνισε. «Τώρα καταστρέφουν τα πάντα, γυρνάμε σ’ ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν έχει να δώσει απολύτως τίποτα». Η καθηγήτρια κάλεσε σε συστράτευση πανεπιστημιακή κοινότητα και φοιτητές.

Παρόμοιες εκδηλώσεις σχεδιάζονται σε Πάτρα, Ηράκλειο και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου