Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Απόφαση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Tο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, δεν περιλαμβάνει απλά «εμβαλωματικού τύπου παρεμβάσεις», όπως εξήγγειλε ο Υπουργός, αλλά συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων προωθώντας μείζονος σημασίας αλλαγές στη διοικητική δομή των πανεπιστημίων και στην ακαδημαϊκή διάρθρωση.

Παρόλα αυτά βαπτίζεται «μεταβατικό» και «επείγον» και παρά τις επανειλημμένες ρητές υποσχέσεις του υπουργείου για ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο το νομοσχέδιο κατατίθεται με προσχηματική δημόσια διαβούλευση μιας εβδομάδας στο τέλος Ιουνίου, χωρίς να έχει ζητήσει τις θέσεις των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Επί της ουσίας, χωρίς καμία καινοτομία, κανένα αναπτυξιακό όραμα, ο κύριος σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επιστροφή σε παλαιότερες πρακτικές οι οποίες είχαν οδηγήσει στο παρελθόν στη θεσμική υποβάθμιση των πανεπιστημίων, υιοθετώντας ξανά δομές και λειτουργίες γραφειοκρατικές, αναποτελεσματικές και αδιαφανείς, με μοναδικό σκοπό την αναδιανομή της εξουσίας μέσα στα πανεπιστήμια.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αγνοεί κατάφωρα την πραγματικότητα, συγκρούεται ευθέως με τις ακαδημαϊκές πρακτικές των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και προωθεί μια σειρά από ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται, η επαναφορά της ιστορικά αποτυχημένης μορφής συνδιοίκησης με τους φοιτητές, η καθαίρεση των δημοκρατικά εκλεγμένων πρυτάνεων και κοσμητόρων, η κατάργηση των Συμβουλίων, χωρίς να τα αντικαθιστά με ένα άλλο εποπτικό και ελεγκτικό όργανο για τον προγραμματισμό και την οικονομική διαχείριση, η κατάργηση της δυνατότητας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διοικητικές εκλογές, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ευρωπαϊκών πιστωτικών μονάδων (ECTS), η νεκρανάσταση με ασαφή τρόπο της έννοιας του ασύλου, και η καθιέρωση της ισόβιας φοιτητικής ιδιότητας.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ πιστεύει ότι οι ρυθμίσεις αυτές εισάγουν ξανά στην ανώτατη εκπαίδευση τις παθογένειες του παρελθόντος. Θεωρεί προσχηματικό τον «μεταβατικό» και «επείγοντα» χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ζητά την απόσυρσή του και καλεί το Υπουργείο να ανοίξει αμέσως τον δημόσιο δημοκρατικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματικά χρειάζονται τα πανεπιστήμια.Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Χαράλαμπος Φείδας Αλέξανδρος Μπαλτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου